tiistai 28. helmikuuta 2017

Kalevalan päivän haukimuhennos

Kalevalan päivään sopii mikäs muukaan kuin hauki, mutta tällä kertaa siitä ei valmistu kanteletta vaan kermainen haukimuhennos. Kuivana ja ruotoisena pidetty hauki on tässä reseptissä oikein herkullista ja vieläpä helppo saada ruodottomaksi. Kyytipojaksi kotimaista olutta ja ruisleipää tai saaristolaislimppua. Osan kala/kasvisliemestä voi myös korvata valkoviinillä jolloin muhennoksesta tulee entistäkin juhlavampaa.



Kermainen haukimuhennos

500 g haukea (fileenä)
1 sipuli 
1-2 rkl voita
n. 1/2 litraa kala- tai kasvislientä
1 rkl sitruunamehua
suolaa ja pippuria
2 dl kuohukermaa
nippu tilliä ja ruohosipulia
500 g perunoita 


Kuori ja keitä perunat. Paloittele sipuli siivuiksi ja kuullota voissa pannulla. 



Lisää kala ja liemi pannulle, lientä tulee olla niin paljon että kala peittyy. Tarvittaessa paloittele kala muutamaan osaan. Mausta suolalla, pippurilla ja sitruunamehulla. Anna kiehua miedolla lämmöllä noin 10 minuuttia kunnes kala on kypsää.


Nosta kala pannulta mutta anna liemen kiehua rauhassa kokoon. Sillä välin perkaa hauesta ruodot jotka irtoavat nyt helposti. Kala menee aika pieneksi silpuksi mutta muhennoksen ollessa kyseessä se ei varsinaisesti ole ongelma. Laita kalapalat takaisin liemeen ja lisää kerma sekä yrtit. 



Anna kiehua vielä miedolla lämmöllä noin 20 minuuttia. Paloittele lopuksi joukkoon keitetyt perunat ja tarkista maku, ruoka ei saa jäädä liian suolattomaksi.

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti