sunnuntai 26. helmikuuta 2017

Laskiaispullaa



Tänään vietetään laskiaissunnuntaita ja ruokalistalla ovat tietysti perinteiset laskiaispullat. Viime aikoina laskiaispullaa on tuunattu milloin milläkin Nutella-levitteellä, mutta itse suosin tuttua ja turvallista kermavaahto-mansikkahillo-yhdistelmää. Mantelin makua pulliin saa ripottelemalla pinnalle mantelirouhetta joka paahtuu mukavasti uunissa.





  

Peruspullataikina (n. 30 pikkupullaa)

2 1/2 dl täysmaitoa
25 g  hiivaa tai 1 ps kuivahiivaa
1 dl sokeria
2 tl kardemummaa
3/4 tl suolaa
7 dl vehnäjauhoa
100 g voita

voiteluun:
2 keltuaista

pinnalle mantelirouhetta (n. 40 g)

täyte:
2 dl kuohukermaa
3 rkl sokeria
2 tl vaniljasokeria

mansikkahilloa 





Liuota tuorehiiva kädenlämpöiseen maitoon tai kuivahiiva noin 42°C nesteeseen. Lisää sokeri, kardemumma ja suola. Vaivaa joukkoon vehnäjauhot desi kerrallaan. Loppuvaiheessa lisää paloiteltu pehmeä voi ja alusta taikina tasaiseksi kunnes se irtoaa kimmoisana pallona kulhon reunoista.



Anna taikinan kohota lämpimässä ja vedottomassa paikassa noin 45 minuuttia.



Kun taikina on kohonnut noin kaksinkertaiseksi, jaa se kahteen osaan ja pyörittele taikinasta pitkänmallisia pötköjä jotka jaat pienempiin osiin. Pyörittele palat pulliksi ja anna kohota liinan alla vielä noin puoli tuntia. 



Voitele pullat keltuaisella ja ripottele pinnalle mantelirouhetta. Paista uunin keskitasolla 200°C:ssa noin 10 minuuttia, pidennä paistoaikaa mikäli teet suurempia pullia. 



Täyte: vatkaa kerma vaahdoksi ja mausta sokerilla ja vaniljasokerilla. Leikkaa jäähtyneet pullat ja täytä mansikkahillolla ja kermavaahdolla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti