maanantai 27. helmikuuta 2017

Laskiaisen hernekeitto

Hernekeitto on helppo valmistaa, mutta itsetehtynä kyseessä ei tosiaankaan ole mikään pikaruoka purkista. Kolmen tunnin keittelyurakan jälkeen sinulla on kuitenkin iso kattilallinen edullista ja maukasta soppaa. Tässä reseptissä kokeilin keltaisia herneitä mutta samalla ohjeella valmistat keiton perinteiseen tapaan myös vihreistä herneistä. Kunnollinen luullinen sianliha antaa keitolle hyvän maun joten tässä kohtaa kannattaa unohtaa jauhelihat ja kinkkusuikaleet.






Hernekeitto

1/2 kg kuivattuja herneitä (vihreä tai keltainen)
1 kg suolalapaa 
2 sipulia
1 iso porkkana
vettä
2 rkl sinappia (väkevää)
n. 2 tl meiramia 
n. 2 tl suolaa 

Huuhtele herneet ja laita ne likoamaan yön yli veteen. 
Seuraavana päivänä valuta vesi ja siirrä herneet kattilaan lihan kanssa. Kaada kattilaan vettä niin että herneet ja liha peittyvät. 



Kuutioi joukkoon sipulit ja porkkana. Keitä hiljalleen noin pari tuntia, kuori tarvittaessa pinnalle muodostuvaa vaahtoa pois esimerkiksi reikäkauhalla.  


Nosta liha pois kattilasta. Erottele luu ja rasvapalat, nyhdä liha takaisin keiton sekaan ja jatka keittämistä vielä noin tunti kunnes herneet pehmenevät kypsiksi. Mausta loppuvaiheessa sinapilla, meiramilla ja suolalla.




Tässä reseptissä käyttämäni porsaan suolalapa löytyi suoraan marketin lihahyllystä joten mistään erikoisesta kauppahallituotteesta ei ole kysymys :) Olen itse aikaisemmin suhannut lähinnä jauhelihapakkausten ja makkarapakettien välimaastossa joten olin epäileväinen mitenköhän jotain kunnon keittolihaa on saatavilla muualta kuin korkeintaan lihatiskiltä, mutta ainakin paikallisessa S-marketissa osui tälläinen vastaan.


 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti