tiistai 7. maaliskuuta 2017

Kalajuttuja


Tänään kokataan kirjolohesta :)




Kalaa suositellaan lautaselle vähintään kahdesti viikossa joten hyviä kalareseptejä ei ole koskaan liikaa. Kalatiskeihin on uinut myös kotimainen Benella-kirjolohi, jota olen käyttänyt usein. Toki resepteissä voi yhtä hyvin käyttää tavallista kirjolohta tai merilohtakin. Ylipäätään tietysti suositeltavinta on napata kaupasta kotimaista kalaa vaikka norjalainen lohi taitaa hintansa ja helpon saatavuutensa takia olla suosituinta. Valitettavasti aina edes kalatiskillä asiaa ei tiedosteta, viimeksi käydessäni Stockmannilla kuulin kun edellinen asiakas tiedusteli että olisiko myyjällä suositella jotain hyvää ja tuoretta kalaa niin eikös ensimmäisenä myyjällekin tullut mieleen norjalainen lohifile....että näin sitä taas edistetään kotimaisen kalan kulutusta. :(

Kalan kuluttamiseen liittyen kannattaa muuten vilkaista WWF:n kalaopas, joka havainnollistaa helposti mitä kaloja kannattaa suosia jo kalakantojen kestävyydenkin takia: Kalaopas

Tässä myös muutama hyvä pointti (vaikka onkin mainosmateriaalia) miksi tiskistä kannattaa valita Benellaa mikäli sitä on tarjolla 


Helppo ja aina toimiva resepti on yksinkertaisesti paistaa kala pannulla ja kokkailla siihen herkulliset lisäkkeet. Tässä reseptissä perinteinen Remoulade-kastike valmistuu ilman majoneesia jogurtista ja ranskankermasta.




Remoulade

1 dl turkkilaista jogurttia
150 g ranskankermaa
2 rkl sinappikurkkusalaattia
1 rkl kurpitsapikkelssiä
nippu ruohosipulia, halutessasi voit lisätä myös tilliä
suolaa 

Sekoita aineet keskenään ja anna maustua jääkaapissa.



Kalan kaveriksi suosittelen puikulaperunoista tehtyä muusia. Puikulat ovat helposti hajoavaa sorttia joten olen todennut että ne on helpoin keittää höyrykattilassa. Muuten lopputulos on nopeasti vetistä perunavelliä...


Helppo ja herkullinen lisäke syntyy tomaateista jotka paahdetaan uunissa. Pyörittele kirsikkatomaatit öljyssä ja ripottele pinnalle timjamia. Kypsennä uunissa 250°C:ssa grillivastuksella noin 10-15 minuuttia kunnes tomaatit ovat saaneet sopivasti väriä.


 Sitten kalan kimppuun. Benellaa löytyy ainakin Stockmannin valikoimista mutta olen nähnyt sitä satunnaisesti myös lähimmässä K-Supermarketissani. Viitseliäs ottaa kokonaisen kalan ja perkaa sen itse mutta valmiita ruodottomia fileitäkin myydään.


Mausta lohifile suolalla ja sitruunapippurilla. Paloittele sopiviksi annospaloiksi. Paista voissa pannulla molemmin puolin.



Tässä myös pari muuta hyväksi havaittua kirjolohireseptiä:

Sitruksinen uunilohi 



Graavilohirullat


En löytänyt ohjeen mukaan Benellaa valmiiksi graavattuna mutta graavaus onnistuu helposti itsekin:
 
Suolaa lohi karkealla merisuolalla (suolaa saa käyttää reilusti). Paketoi kelmuun ja laita noin vuorokaudeksi jääkaappiin. Pyyhi suolat pois lohen pinnalta ja käytä haluamallasi tavalla. 

Tuolla Benellakalan sivuilla on muitakin kivan näköisiä reseptejä joita voisinkin testata, päivittelen sitten kuvia Instgrammiin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti