sunnuntai 19. maaliskuuta 2017

Purilaiset ja ranet

Kotonakin saa valmistettua mehevät hampurilaiset ja rapeat ranskalaiset. Myös majoneesi on helppo tehdä itse, viitseliäämpi paistaa jopa omat sämpylät mutta käytin tässä nyt kaupan valmiita burgerisämpylöitä. Purilaisaterian vääntäminen ei ole vaikeaa mutta vie vähän enemmän aikaa kuin Hesestä haettuna. Maku on kuitenkin vaivan arvoinen!







Kokkaaminen kannattaa aloittaa majoneesin tekemisellä, se saa sitten rauhassa maustua jääkaapissa.

Paprika-aioli

2 keltuaista
1 dl rypsiöljyä
1 valkosipulinkynsi
pieni pala paprikaa
ripaus suolaa ja valkopippuria
3 tl sitruunamehua

Riko keltuaisten rakenne ja kaada joukkoon ohuena norona rypsiöljyä samalla koko ajan vatkaten. Vatkaamiseen suosittelen kapeaa kulhoa ja sähkövatkainta tai sauvasekoitinta. Seos juoksettuu jos öljyä lisää liikaa kerralla. Noin desi öljyä riittää, majoneesin ei ole tarkoitus olla liian öljyistä. 

Kun emulsio näyttää koostumukseltaan sopivalta siihen lisätään mausteet: hienonnettu valkosipuli, hyvin pieneksi pilkottu paprika (suosittelen puristamaan ylimääräiset nesteet pois paprikahakkeluksesta), suola, pippuri ja muutama teelusikallinen sitruunamehua antamaan hapokkuutta (mehun kanssa kannattaa olla tarkkana ettei majoneesista tule liian juoksevaa). 



Seuraavaksi työn alle otetaan perunat jotka pilkotaan odottamaan friteeraamista. Mandoliinilla saa potuista helposti tasakokoisia suikaleita mutta yhtä hyvin ne voi pilkkoa veitselläkin. Käytin ranskiksiin Rosamunda-perunoita mutta yleisesti ottaen kaikki jauhoiset lajikkeet käyvät. Pottuja voi tehdä mieleisensä määrän, 2-3 perunaa riittää yhden henkilön annokseen. Laita perunasuikaleet kylmään veteen.


Sitten  on pihvien vuoro. Käytin naudan jauhelihaa mutta yhtä hyvin pihvit valmistuvat muistakin jauhelihoista. Burgerit ovat siitä käteviä että makua voi varioida loputtomiin vain vaihtamalla täytteitä. Mausteet ovat taas vain ohjeellisia, taikinaa voi maustaa miten tykkää, pääasia on ettei se jää mauttomaksi. Halusin pihvimassan koostumuksesta sileää joten jätin sipulisilput pois, lisäksi burgerin väliin on tulossa erikseen sipulia joten pihvit eivät sitä välttämättä kaipaa.

Jauhelihapihvit (4-5 kpl)

400 g naudan jauhelihaa
2 munaa
2 tl paprikajauhetta
1 tl savustettua paprikajauhetta
1 tl cayannepippuria
2 tl mustapippuria
2 tl suolaa
1 tl valkosipulijauhetta

Sekoita munat ja jauheliha keskenään, lisää mausteet ja sekoita kunnes taikina on tasaista. Anna maustua hetken aikaa kylmässä.



Taikinan maustuessa valmistellaan muut täytteet. Siivuta tomaatti ja punasipuli. Yhdestä sipulista tulee sopiva määrä noin kahteen annokseen. Raaka sipuli purilaisen välissä on aika tymäkkää joten makua pehmennetään pannulla.




Karamellisoidut sipulit

1 punasipuli
1 rkl öljyä paistamiseen
hyppysellinen sokeria 
1-2 rkl punaviinietikkaa
2-3 rkl vettä

Kuullota sipulia öljyssä hetki ja ripottele pinnalle sokeria. Kaada pannulle punaviinietikka ja pyörittele sipulisiivuja kunnes etikka haihtuu pannulta. Lisää vesi ja sekoittele kunnes se haihtuu, sipulit ovat sitten valmiita.

 
Tämän jälkeen on hyvä hetki paistella pihvit. Muotoile taikinasta  n. 2 cm paksuisia pihvejä, koosta riippuen niitä tulee noin 4-5. Kuumenna pannu kuumaksi ja paista pihvejä öljyssä noin 3-5 minuuttia, käännä ja lisää tässä vaiheessa myös juusto sulamaan pinnalle. Paista vielä toinen 3-5 minuuttia ja siirrä pois pannulta vetäytymään.

 
Samaan aikaan voit alkaa kuumentamaan öljyä ranskalaisia varten. Testaa öljyn lämpötilaa ensin yhdellä perunalla. Perunan pitäisi nousta kellumaan öljyn pinnalle, jos se jää kattilan pohjalle, öljy on vielä liian viileää. Peruna ei myöskään saa ruskistua liian nopeasti jolloin se jää raa'aksi keskeltä. Sopiva lämpötila on noin 180 astetta, mutta selvisin hyvin ilman paistomittariakin.

 
Kattilaan riittää noin litra öljyä. Kuivaa perunat ennen paistamista ja nosta reikäkauhalla kattilaan (voit toki viskata ne kattilaan muutenkin mutta varo roiskuvaa öljyä...)
Friteeraa perunoita noin 5 minuuttia kunnes ne ovat saaneet kullanruskean värin.



Uppopaistohommissa kannattaa muistaa pitää kattilan kantta jossain lähistöllä mutta jos öljyä ei kuumenna ihan älyttömästi niin ei se kyllä noin vaan syty palamaan. Esimerkiksi auringonkukkaöljyn, jota tässäkin käytin, syttymispiste on yli 300 asteessa. Käytettyjä paistoöljyjä ei myöskään suositella kaadettavaksi viemäriin, tietääkseni ne voi hävittää sekajätteen mukana.




Imeytä ylimääräinen rasva perunoista talouspaperin päällä ja ripottele pinnalle suolaa. 

Koska ruoka on parasta tuoreena, kasaa burgerit mahdollisimman pian. Paahda sämpylät leivänpaahtimessa tai käytä paistinpannua. Itse paistoin purilaisen väliin pekonia ja paahdoin sämpylät samassa pannussa jotta leivät saisivat lisämakua pekonista.







Kaupoista löytyy hyvät valikoimat kaikenlaista täytettä purilaisen väliin. Erityisesti suosittelen niin hampurilaisen kuin ranskalaisten kanssa Kaarinassa valmistettua Hesburgerin ketsuppia :) Ehdottomasti paras ketsuppi jota olen maistanut. Jokilaakson juuston cheddar-viipaleet olivat sopivan paksuja ja huomattavasti parempia kuin sulatejuustoviipaleet joita olen aikaisemmin käyttänyt. Lisäksi burgerin kruunaa mikäpä muukaan kuin Aurajuusto.




  
 
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti