Kotilieden 95-vuotisjuhlan kunniaksi lähdin kehittelemään alunperin vuoden -29 joulunumerossa julkaistua luumukermakakun reseptiä. Löysin ohjeen 2012 ilmestyneestä Kotilieden Jouluelämää-lehdestä, johon oli koottu jouluisia reseptejä eri vuosikymmeniltä. Modernisoin reseptiä juustokakun suuntaan, se ei ole liian makea ja konjakkimarinoidut luumut sopivat aikuiseen makuun.
Luumurahkakakku
200g kanelikeksejä (esim. Kaneliässä) tai pipareita
75g voita
2 prk luumu-kanelirahkaa
2 dl kuohukermaa
1 rkl sokeria
1 tl vaniljasokeria
4 liivatelehteä
Luumut:
350g luumuja
4 dl vettä
1,75 dl sokeria
1 dl konjakkia
koristeluun:
2dl kuohu- tai vispikermaa vaahdotettuna
1 lehtitaikinalevy ja luumuhilloa joulutorttuihin
liotettuja luumuja
Laita edellisenä päivänä luumut likoamaan. Kiehauta vesi ja sokeri, lisää konjakki ja liota luumuja nesteessä yön yli.
Murskaa keksit ja sekoita niihin sulatettu voi. Painele keksit tasaisesti irtopohjavuokaan. Laita jääkaappiin siksi aikaa kun teet täytteen.
Paloittele liotetut luumut pieneksi, jätä osa koristelua varten kokonaisiksi.
Laita liivatelehdet kylmään veteen likoamaan. Vaahdota kerma. Sekoita kermavaahdon joukkoon rahkat, sokerit ja pilkotut luumut. Ota muutama ruokalusikallinen luumujen lientä tai vettä, kuumenna ja liota liivatelehdet nesteeseen. Kaada liivateneste täytteeseen ohuena nauhana samalla sekoittaen. Levitä täyte vuokaan ja anna jähmettyä vähintään 5 tuntia kylmässä, mielellään seuraavaan päivään.
Koristele hyytynyt kakku luumuilla, pienillä joulutortuilla ja kermavaahtopursotuksilla.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti