lauantai 11. marraskuuta 2017

Kotiliesi 95 vuotta: Jouluinen luumurahkakakku

Kotilieden 95-vuotisjuhlan kunniaksi lähdin kehittelemään alunperin vuoden -29 joulunumerossa julkaistua luumukermakakun reseptiä. Löysin ohjeen 2012 ilmestyneestä Kotilieden Jouluelämää-lehdestä, johon oli koottu jouluisia reseptejä eri vuosikymmeniltä. Modernisoin reseptiä juustokakun suuntaan, se ei ole liian makea ja konjakkimarinoidut luumut sopivat aikuiseen makuun.


Luumurahkakakku 

200g  kanelikeksejä (esim. Kaneliässä) tai pipareita
75g   voita 

2 prk luumu-kanelirahkaa
2 dl  kuohukermaa
1 rkl sokeria
1 tl  vaniljasokeria
4     liivatelehteä





Luumut:


350g     luumuja
4 dl     vettä 
1,75 dl  sokeria
1 dl     konjakkia


koristeluun:

2dl  kuohu- tai vispikermaa vaahdotettuna
1    lehtitaikinalevy ja luumuhilloa joulutorttuihin
liotettuja luumuja



Laita edellisenä päivänä luumut likoamaan. Kiehauta vesi ja sokeri, lisää konjakki ja liota luumuja nesteessä yön yli.

Murskaa keksit ja sekoita niihin sulatettu voi. Painele keksit tasaisesti irtopohjavuokaan. Laita jääkaappiin siksi aikaa kun teet täytteen.


Paloittele liotetut luumut pieneksi, jätä osa koristelua varten kokonaisiksi.





Laita liivatelehdet kylmään veteen likoamaan. Vaahdota kerma. Sekoita kermavaahdon joukkoon rahkat, sokerit ja pilkotut luumut. Ota muutama ruokalusikallinen luumujen lientä tai vettä, kuumenna ja liota liivatelehdet nesteeseen. Kaada liivateneste täytteeseen ohuena nauhana samalla sekoittaen. Levitä täyte vuokaan ja anna jähmettyä vähintään 5 tuntia kylmässä, mielellään seuraavaan päivään.




Koristele hyytynyt kakku luumuilla, pienillä joulutortuilla ja kermavaahtopursotuksilla.

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti