Syksyn taittuessa talveen maistuvat taas erilaiset pataruoat. Lihapata on slow foodia parhaimmillaan, se valmistuu rauhassa liedellä poristen ja resepti on niin helppo että epäonnistuminen on käytännössä mahdotonta. Pataa voi näppärästi varioida oman maun mukaan vaihtamalla mausteita ja juureksia, liemeen voi käyttää myös vaihtoehtoisesti olutta tai naudanlihan voi vaihtaa possuun, lampaaseen tai vaikkapa riistaan. Tässä yksi suosikkini johon kumina antaa maistuvan vivahteen.
Lihapata
n. 1 kg naudanpaistia
3 sipulia
3 valkosipulinkynttä
2 palsternakkaa
3 porkkanaa
2-3 rkl rypsiöljyä
1/2 plo punaviiniä
3 rkl tomaattipyrettä
2-3 rkl lihafondia
vettä
1 rkl kuminaa
1/2 rkl meiramia
3 laakerinlehteä
suolaa
pippuria
paprikajauhetta
persiljaa
Kuori ja paloittele palsternakka ja porkkana. Kuutioi sipuli reiluhkoiksi paloiksi. Hienonna valkosipulinkynnet.
Poista lihasta ylimääräiset kalvot ja rasvat. Paloittele liha, kuutiot saavat olla suhteellisen isoja sillä ne kutistuvat kypsyessään.
Kuumenna öljy padassa ja lisää lihat, pyörittele hetki ja mausta reilusti suolalla, pippurilla ja paprikajauheella. Lisää sipulit, kuullota hetki ja lisää sitten porkkanat ja palsternakat.
Lisää tomaattipyre. Kaada pataan viini, lihafondi ja vettä kunnes lihat ja kasvikset peittyvät, itse käytin noin puoli litraa vettä. Lisää kumina, meirami ja laakerinlehdet.
Kiehauta ja laske hellan lämpö puoliteholle. Anna pulputella rauhallisesti pari tuntia ilman kantta kunnes liemen määrä on suunnilleen puolittunut. Jos liemi tuntuu haihtuvan liian nopeasti voi kannen laittaa päälle ja pienentää hellan lämpöä.
Lisää joukkoon lopuksi persilija ja tarjoa esimerkiksi keitettyjen perunoiden tai riisin kera.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti