torstai 18. heinäkuuta 2019

Paras pizza perjantaiksi

Ohut ja rapea pizzapohja sekä aurinkokuivatuilla tomaateilla maustettu pizzakastike, tällä reseptillä väännät taatusti parempia lättyjä kuin lähiostarin rasvankäryinen kebumesta. Paras lopputulos syntyy käyttämällä hyviä ja laadukkaita raaka-aineita. Omatekoinen pizza on kaiken vaivaamisen arvoinen herkku ja taikinasta jää vielä muutama pizzapallo pakastettavaksikin. Tällä ohjeella saat herkullisia pizzoja ilman yön yli kohottamista tai pizzakiveä, omassa kotiuunissasi. Tämän jälkeen paluuta Ristoranteen ja Grandiosaan ei enää ole :D






Pizzataikina (10 pizzapalloa) 

5    dl kylmää vettä
5    g  kuivahiivaa
1½   tl sokeria
1½   tl suolaa
1    dl oliiviöljyä
n.14 dl vehnäjauhoja 

Vehnäjauhoista paras vaihtoehto on hienojakoinen 00-jauho, mutta resepti toimii ihan hyvin tavallisellakin vehnäjauholla.




Mittaa kulhoon vesi, lisää kuivahiiva, sokeri ja suola ja sekoittele kunnes ne liukenevat veteen. Ala lisäämään jauhoja noin desi kerrallaan. Yleiskone on hyvä apu taikinan alustamiseen mikäli sellainen löytyy.




Kun olet lisännyt noin 2/3 jauhoista, kaada joukkoon oliiviöljy ja jatka jauhojen lisäämistä kunnes taikina alkaa irtoamaan kulhosta ja siihen on muodostonut sitkoa.




Tämän jälkeen vaivaa taikina loppuun vielä pöydällä. Taikinaa saa vaivata ihan kunnolla noin kymmenkunta minuuttia.





Lisää tarvittaessa vielä jauhoja kun vaivaat taikinaa. Loppuvaiheessa taikinan pinta on vielä hieman kostea, mutta silkkisen pehmoisen tuntuinen. Laita taikina kohoamaan lämpimään ja vedottomaan paikkaan 45 minuutiksi.





Muotoile kohonnut taikina pötköksi ja jaa se 10 osaan. Pyörittele palat palloiksi. Paina pieni kuoppa pallon keskelle ja kääntele taikinaa vielä pari kertaa päällekäin. Tämän jälkeen taikinapalloihin saa jälleen käyttää voimaa ja pyörittää niitä suhteellisen kovakouraisesti käsissä hyvän sitkon aikaansaamiseksi.






Paketoi pallot kelmuun. Jos pakastat taikinapalloja myöhempää käyttöä varten, laita pallot pakastimeen. Pallot, jotka aiot käyttää samantien, jäävät kelmutettuna lepäämään vielä 30 minuutiksi.




Vaikein vaihe ainakin itselleni on pallojen pyörittäminen tasaisen ohuiksi ja pyöreiksi pohjiksi. Useimmiten pizzoistani tulee lähinnä epämuodostuneen mallisia, keskeltä lähes seitinohuita ja reunoilta paksumpia, mutta tänään onnistuin pienen harjoittelun jälkeen saamaan suhteellisen pyöreän lopputuloksen. Harjoitus tekee tässäkin mestarin. Oma metodini pyörittelyyn: pyörittele pallo ensin pyöreäksi lituskaksi.




Venyttele taikinaa hieman reunoista ja nosta se sitten käsiin. Kierrä reunoja pehmeästi painellen ja samalla venytä taikinaa käsissäsi. Taikinan kanssa saa olla suht varovainen, jotta reikiä ei pääse syntymään. Pyöritä loppuvaiheessa vielä pöydällä ja nosta leivinpaperin päälle.




Täytä pizza mieleisilläsi täytteillä; ensin ohut kerros tomaattikastiketta ja sitten juustoraaste, jonka päälle muut täytteet. 




Paista 250 asteisessa uunissa noin 6-7 minuuttia toiseksi ylimmällä tasolla. Mikäli uunisi on mahdollista lämmittää kuumemmaksi, noin 5 minuuttia riittää.
Mikäli käytössäsi ei ole pizzakiveä, voit laittaa pellin jo valmiiksi uuniin kuumenemaan ja vetää leivinpaperin avulla pizzan pellille kun uuni on lämmennyt. 







Pizzakastike 

1  tlk kuorittuja säilyketomaatteja
1  dl  aurinkokuivattuja tomaatteja
1  dl  tomaattipyrettä
1      valkosipulinkynsi
2  rkl ruokokidesokeria
reilusti suolaa ja pippuria
puolikas puska tuoretta basilikaa




Mittaa kulhoon aurinkokuivatut tomaatit ja kaada sekaan kokonaiset tomaatit liemineen. Surauta sauvasekoittimella tai blenderillä  sileäksi. 




Sekoita joukkoon tomaattipyre, puristettu valkosipulinkynsi ja hienonnettu basilika.




Mausta sokerilla, suolalla ja pippurilla. Suolaa ja pippuria saa laittaa aika reilusti, mutta maistele välillä kastiketta, jotta saat maun kohdalleen.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti