maanantai 29. heinäkuuta 2019

Königsberger Klopse eli preussilaiset lihapullat

Königsberger Klopse eli tuttavallisemmin "könärit" (huom! täysin omasta päästä revitty nimi) on perinteinen saksalainen lihapullaresepti entisen Itä-Preussin pääkaupungista. Resepti itsessään kuulostaa hieman tylsältä eikä totta puhuen ulkonäöllisestikään ole kovin kummoinen, mutta tämän ei todellakaan kannata antaa hämätä. Lihaliemessä keitetyt lihapullat ja keitinliemestä tehty kermainen kapriskastike on erittäin herkullinen yhdistelmä. Perinteiseen reseptiin käytetään vasikanlihaa ja lihapullataikinaan voi halutessaan lisätä myös muutaman anjovisfileen, mutta lihapullista tuli varsin hyviä ihan sika-nautajauhelihallakin. Yksinkertainen ruoka, mutta taivaallinen maku. Tästä tuli uusi suosikkireseptini saman tien!



Königsberger Klopse 

500  g  jauhelihaa 
2       paahtoleipää tai muuta vaaleaa leipää
n. 1 dl maitoa
1       sipuli
2       kananmunaa
suolaa
pippuria
muskottipähkinää

1,5  L  lihalientä 
pari    laakerinlehteä
kokonaisia mustapippureita

kastike:

50   g   voita
3    rkl vehnäjauhoa
n. 5 dl  lihalientä
n. 1 dl  kermaa
kapriksia
muskottipähkinää
suolaa
2    tl  sitruunamehua 



Hienonna sipuli pieneksi.



Kostuta paahdetut leivät maidossa. Kaada pois leipiin imeytymätön maito, muussaa pehmenneet leivät ja lisää joukkoon jauheliha, munat, sipulisilppu ja mausteet.



Sekoita tasaiseksi lihapullataikinaksi ja pyöritä taikinasta pieniä palloja. Lihapullia tulee n. 35-40 kappaletta.



Kuumenna lihaliemi. Kun liemi kiehuu, lisää pullat liemeen. Keitä lihapullat kahdessa erässä keskilämmöllä noin 20 minuuttia.







Kun lihapullat ovat valmiita, hyödynnä lihapullien keitinliemi kastikkeeseen.



Sulata voi kattilassa ja lisää jauhot juuri ennen kuin voi alkaa ruskistua. Vatkaa joukkoon lihaliemi ja anna kiehahtaa.



Lopuksi lisää kerma, kaprikset, mausteet ja sitruunamehu. Tarjoa lihapullat keitettyjen perunoiden, kastikkeen ja etikkapunajuurten kera.


 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti