maanantai 9. lokakuuta 2017

Kermainen kaalilaatikko

Kaalilaatikko on yksi parhaista perinneruoista ja itse olen sitä mieltä että ruoka kuin ruoka paranee pienellä tilkalla kermaa joten purkki kuohukermaa pyöristää tässäkin makua kivasti. Tein kaalilaatikon vaihteeksi possun suikaleista jauhelihan sijaan ja ainakin nuo filesuikaleet sopivat tähän täydellisesti. 

En myöskään löytänyt sopivan pientä keräkaalia kaupasta (kaikki kaalit olivat lähinnä jalkapallon kokoisia) mutta tuo suippokaalikin soveltui tähän yhtä hyvin. Itselle sopiva suolan määrä kannattaa maistella ennen uuniin laittoa, kaalilaatikko on aikas makeahkoa joten itse laitoin suolaa ihan reilusti. Lisäksi käytin reseptissä puuroriisin sijaan kotimaisia ohrahelmiä joissa on ravintoköyhän riisin sijaan jotain kuituakin, suosittelen kokeilemaan :)





Vanhanajan kaalilaatikko 
 
1 1/2 dl ohrahelmiä 
lihaliemikuutio tai lihafondia

800 g    kaalia
1 iso    sipuli
1 iso    porkkana
600 g    porsaan suikaleita
rypsiöljyä tai voita paistamiseen

suolaa
pippuria
paprikajauhetta
meiramia (tuoretta tai kuivattua)
3 rkl    siirappia

2,5 dl   maitoa
2 dl     kuohukermaa
2        munaa

voita vuoan voiteluun




Keitä ohrahelmet lihaliemessä kypsiksi (15 minuuttia tai pakkauksen ohjeen mukaan).

Suikaloi kaali, kuori ja raasta porkkana sekä kuutioi sipuli.




Paista ensin porsaanliha suuressa pannussa, itse käytin wokpannua mutta tavallinenkin käy. Mausta suolalla, pippurilla ja paprikajauheella. Nosta kypsyneet lihat syrjään ja paista kasviksia pannussa kunnes sipulit ovat kuullottuneet ja kaali pehmentynyt. Mausta myös vihanneksia suolalla ja pippurilla.



Yhdistä kasvikset, ohra ja lihat, silppua mausteeksi pieni nippu meiramia (tai maun mukaan käytä kuivattua) ja lisää siirappi. Voitele uunivuoka ja nosta kaaliseos siihen.



Vatkaa munien rakenne rikki ja sekoita joukkoon maito ja kerma. Levitä tasaisesti kaalilaatikolle ja paista n. 45 minuuttia 200°C:ssa uunissa.



Tarjoa puolukkasurvoksen kera.
 
 



 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti