tiistai 3. lokakuuta 2017

Herkullinen omenapaistos ja aito vaniljakastike

Kotimainen omenasato on kypsynyt ja puutarhan antimista pyöräyttää helposti suussasulavan omenapaistoksen. Käytin taikinaan Fazerin Sadonkorjuu-hiutaleita joissa on mukana myös erilaisia siemeniä, mutta yhtä hyvin voi käyttää tavallisiakin kaurahiutaleita ja lisätä haluamiaan siemeniä tai vaikka pähkinöitä joukkoon. Vaniljakastiketta ei myöskään ole vaikea tehdä itse ja se kannattaakin valmistaa aivan ensiksi jotta se ehtii jäähtyä. Toisaalta myös vaniljajäätelö on varsin passeli kombo tähän herkkuun jos haluaa säästää vaivaa.

Omenacrumble



Omenapaistos 

1,5 kg omenoita
nokare voita
2 dl   sokeria
1-2 tl kanelia 

3 dl   vehnäjauhoja
1 dl   kaurahiutaleita (esim. Fazer Alku sadonkorjuu)
3/4 dl sokeria
150 g  voita






Säädä uuni 150:een asteeseen. Kuori ja paloittele omenat kuutioiksi. Paista voin, sokerin ja kanelin kanssa paistinpannulla keskilämmöllä noin 20 minuuttia kunnes omenat ovat pehmenneet mutta eivät ole vielä aivan muusia. Sekoittele aika ajoin ettei sokeri pala pohjaan. Tätä varten kannattaa muuten ottaa suht iso pannu. 




Sillä välin kun omenat paistuvat voit tehdä taikinan. Nypi huoneenlämpöinen voi, jauhot, hiutaleet ja sokeri yhteen.

Kaada pehmennyt omenaseos uunivuokaan tai piirakkavuokaan ja ripottele taikinapalat päälle. Paista uunissa n. 30 minuuttia keskitasolla kunnes pinta on kauniin ruskea.





Vaniljakastike 

6 dl  täysmaitoa tai kermaa
1     vaniljatanko
6     keltuaista
2 rkl sokeria 
1 rkl maissitärkkelystä (esim. Maizena)





Kaada maito paksupohjaiseen kattilaan ja raaputa joukkoon vaniljansiemenet, laita lopuksi koko tanko kattilaan ja kuumenna sekoittaen.

Riko munien rakenne ja sekoita sokeri sekä maissijauho tasaisesti sekaan, ei kuitenkaan tarvitse vatkata vaahdoksi.



Poista vaniljatanko kattilasta ja vispaa kuuma maito munaseokseen. Lämmitä ja sekoittele kattilassa kunnes seos muuttuu sakeammaksi (n. 10 minuuttia). 




1 kommentti:

  1. Täytyy testata, kun sain sen verran omenoita tuttavien omenapuusta. Omenoita siis riittää 😁

    VastaaPoista