sunnuntai 1. lokakuuta 2017

Moderni karjalanpaisti

Karjalanpaisti kuuluu heittämällä kotimaisten perinneruokien top vitoseen ja reseptejä tähän sotien jälkeen ympäri Suomen levinneeseen pataruokaan löytyykin jo pilvin pimein. Otin vähän modernimman tulokulman reseptiin, naudan paistipala kypsennetään kokoinaisena könttänä padassa ja possunliha on mukana pekonin muodossa. Pientä savuisuutta saadaan lisäksi savuoluesta. Annos tarjoillaan juuresmuusin, marinoidun sipulin sekä paistettujen sienten kera, pataliemestä redusoidaan vielä maukas kastike. Tätä kelpaa tarjota paremmillekin sunnuntaivieraille :)





Karjalanpaisti


1 kg naudan paistipala
1 pkt (140 g) pekonia
pari porkkanaa
pari sipulia
pari palsternakkaa
pari punajuurta
1 varsi selleriä
1 oksa rosmariinia
2 laakerinlehteä
2 plo savuolutta
suolaa
pippuria
rypsiöljyä paistamiseen



Lämmitä uuni 150:een asteeseen. Kuori ja pilko vihannekset reiluiksi paloiksi, liemeen tulevat kasvikset siivilöidään joka tapauksessa lopuksi pois.





Ota pakkauksesta 6 pekonisiivua, jätä loput 2 myöhempää käyttöä varten. Paista pekonia padassa yhdessä kasvisten kanssa kunnes ne ovat saaneet vähän väriä ja pehmenneet. Mausta reilusti suolalla ja pippurilla. Lisää paistiliha kokonaisena pataan ja kaada päälle olut niin että liha ja kasvikset peittyvät. Lisää rosmariininoksa ja laakerinlehdet pataan ja siirrä uuniin noin 4 tunniksi.


Ota lihapala erikseen liemestä ja kääri folioon. Siivilöi liemi ja keitä kasaan niin että jäljellä on enää puolet liemestä. Mausta suolalla. Viipaloi liha "pihveiksi" ennen tarjoilua. 


Marinoidut punasipulit

1 punasipuli
1/3 dl oliiviöljyä
2/3 dl punaviinietikkaa
pippuria
suolaa
sokeria 

Suikaloi sipuli ohuiksi renkaiksi ja laita kannelliseen, tiiviiseen astiaan, esimerkiksi pakasterasiaan. Mausta sipulit suolalla, pippurilla ja ripauksella sokeria. Kaada päälle öljy ja etikka (sipulien ei tarvitse kokonaan peittyä nesteellä). Laita kansi kiinni ja ravista niin että marinadi sekoittuu tasaisesti sipuleihin, anna maustua jääkaapissa muutama tunti.






Juuresmuusi

n. 1 kg jauhoisia perunoita
1 iso porkkana
n. 300 g lanttua
1 1/2 dl (täys)maitoa
nokare voita
suolaa


Kuori ja paloittele lanttu, porkkana ja perunat. Keitä tai höyrytä juurekset kypsiksi. Sulata voi pienessä kattilassa, lisää maito ja lämmitä, ei kuitenkaan kiehuvaksi. Muussaa juurekset, halutessasi voit paseerata ne siivilän läpi jolloin muusista tulee erityisen sileää. Sekoita joukkoon voi-maitoseos, maidon määrää säätelemällä muusista tulee joko löysempää tai kiinteämpää. Mausta suolalla.

 




Annosta varten paista loput pekonit pannulla rapeiksi. Nosta hetkeksi talouspaperin päälle jotta enimmät rasvat imeytyvät pois ja anna jäähtyä. Murskaa pekoni muruksi veitsellä.




Lisää pannulle hieman öljyä ja paista sienet samalla pannulla, näin ne saavat myös lisämakua. Itse käytin 250 g kanttarelleja, maun mukaanhan tähän voi paistaa mitä itse tykkää. Paista kunnes enin neste on haihtunut pannulta.  



Kasaa annos ja nauti!

Kyytipojaksi suosittelen savuolutta ja ruisleipää aidolla voilla.

1 kommentti: