maanantai 23. syyskuuta 2019

Oktoberfest-brunssi

O'zapft is! Vuotuinen olutfestivaali on jälleen pyörähtänyt käyntiin Münchenissä ja se näkyy myös ruokakaupoissa, joissa Oktoberfest-oluet, bretzelit, makkarat ja koristehärpäkkeet ovat olleet näyttävästi esillä jo viikkoja. Olen itsekin lähdössä Müncheniin lokakuun alussa ja sitä ennen on kiva fiilistellä reissua täällä kotipuolessa. Berliinistä löytyy useampiakin Oktoberfest-tapahtumia, mutta oluita ja baijerilaista sapuskaa voi nautiskella myös kotosalla. Näin sunnuntain kunniaksi järjestin brunssin Oktoberfest-teemalla.



Oktoberfest-brunssi 

Brezelit ja Obatzda
Leipävalikoima ja leikkeleet
Weißwurst ja sinappi
Bauernfrühstück
Bayerisch Creme ja omenakompotti




Ruokalajit saattavat alkuun kuulostaa oudoilta, mutta eivät ole niin ihmeellisiä kuin ensinäkemältä saattaa vaikuttaa. Bretzeleiden seurana tarjottava Obatzda on valkohomejuustosta tehty levite ja rinkelien kanssa lähes yhtä taivaallinen yhdistelmä kuin karjalanpiirakat ja munavoi.



Obatzda 

250 g  valkohomejuustoa (Camenbert tai Brie) 
100 g  levittyvää sulatejuustoa
50  g  voita
1      sipuli (pienehkö)
1   tl paprikajauhetta 
valkopippuria
(suolaa tarvittaessa)

halutessasi ruohosipulia tai kuminansiemeniä


Kuutioi valkohomejuusto pieniin paloihin, sekoita huoneenlämpöisen voin ja sulatejuuston kanssa tahnaksi (haarukka on hyvä apuväline tähän).

Hienonna sipuli erittäin hienoksi hakkelukseksi ja sekoita tahnaan. Lisää mausteet ja tarjoile tuoreiden bretzelien kera.

Vinkki: Ennen tarjoilua obatzda kannattaa ottaa hyvissä ajoin jääkaapista huoneenlämpööön. 



 
Brunssilla on kiva laittaa tarjolle pieni valikoima erilaisia leivänpäällisvaihtoehtoja. Löysin kaupasta hauskoja sulatejuustokolmioita, olen viimeksi syönyt vastaavia joskus lapsena :D

Weißwurst tarjoillaan perinteisesti keitettynä, mutta tykkään kun makkarassa on vähän paahtunut pinta niin käytin nämä pannun kautta. Myös bratwurst ja muut lihaisat makkarat sopisivat brunssille. Kyytipojaksi tietysti sinappia.

 

Bauernfrühstück on saksalainen perunamunakas, johon pottujen lisäksi tulee kinkkua tai pekonia. Munakasta varten kannattaa potut keittää jo valmiiksi edellisenä päivänä. Pienet perunat sopivat munakkaaseen parhaiten eikä niitä tarvitse kuoria kunhan ne pesee huolellisesti. Tarjoile halutessasi munakkaan seurana suolakurkkua.



Perunamunakas eli Bauernfrühstück 

300  g  perunoita (raakapaino)
1       sipuli (keskikokoinen)
50   g  kinkku- tai pekonikuutioita
5       isoa kananmunaa
suolaa 
pippuria
rypsiöljyä paistamiseen
(persiljaa)

Keitä perunat kypsiksi ja anna jäähtyä. Paloittele 4-6:een osaan.
Hienonna sipuli ja kuullota hetki pannulla kinkku/pekonikuutioiden kera. Lisää pannulle perunat ja ruskista niitä muutama minuutti.

Vatkaa kananmunien joukkoon mausteet ja kaada se pannulle. Laske hellan lämpö pikkuteholle ja anna kypsyä kannen alla kunnes munakkaan pinta on hyytynyt.


Lopuksi vaikka vatsat olivat jo aivan täynnä, oli kuitenkin vielä saatava vähän jotain makeaa. Bayerisch creme on hieman panna cottaa muistuttava vaniljavanukas. Tein nämä jo edellisenä iltana odottamaan ja aamulla keittelin vanukkaiden seuraksi omenakompottia. Lisäksi kaupasta oli tarttunut mukaan teemaan sopivia suklaakonvehteja, mutta niitä ei pahemmin enää jaksettu maistella. :D Nyt täytyy kyllä tämän jälkeen hetkeksi vähän keventää tai muuten dirndl ei mahdu päälle :O


Bayerisch Creme ja omenakompotti 

3½  dl  täysmaitoa
1       vaniljatanko
4       kananmunan keltuaista
3       liivatelehteä
3/4 dl  sokeria
2   dl  vispikermaa
2   rkl sokeria

2       omenaa
2   rkl voita
2   rkl sokeria
1   tl  vaniljasokeria
ripaus kanelia

Laita liivatelehdet kylmään veteen. Halkaise vaniljatanko ja kaavi siemenet maidon joukkoon. Kiehauta kattilassa maito ja vaniljatanko, sekoittele usein jotta maito ei pala pohjaan. Anna jäähtyä. 

Vatkaa keltuaiset ja sokeri vaahdoksi. Sekoita munavaahto ja maito keskenään ja lämmitä miedolla lämmöllä kattilassa kunnes seos hieman saostuu. 

Liuota liivate pienessä kattilassa nesteeseen, esimerkiksi maitoon. Kaada liivate ohuena nauhana samalla vatkaten muun massan joukkoon. Laita hetkeksi jähmettymään jääkaappiin.

Vaahdota kerma ja 2 ruokalusikallista sokeria. Sekoita kermavaahto vanukasmassaan ja kaada laseihin. Anna jähmettyä jääkaapissa ainakin 3 tuntia.


Valmista omenakompotti. Kuori ja kuutioi omenat pieniksi paloiksi. Sulata voi ja sokeri kattilassa, lisää omenakuutiot sekä vaniljasokeri ja kaneli. Keittele miedolla lämmöllä noin 30 minuuttia kunnes omenat ovat pehmeitä ja suurin osa nesteestä on haihtunut. Anna jäähtyä ja lusikoi vanukkaan pinnalle.


Jos innostut itsekin järkkäämään Oktoberfest-brunssin tai illanistujaiset, tsekkaa myös aikaisemmat blogipostaukseni. Esimerkiksi perunasalaatti tai Schwartzwaldin kuppikakut
sopivat teemaan loistavasti.

Katsotaan jos saisin aikaiseksi päivittää vielä omenastruudelin ja kotitekoisten bretzeleiden ohjeen blogiin, mutta se on leivontajumalien käsissä se. Mikäli jotain syömäkelpoista ja toivon mukaan kuvauksellistakin syntyy niin raportoin asiasta tänne blogiin ja instaan 
Käy muuten seuraamassa @berlinsalzundzucker ja facesta löytyy myös oma sivu
   

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti