keskiviikko 28. elokuuta 2019

Ruokaostoksilla Saksassa



Tämä postaus on ollut mielessäni jo siitä asti kun muutimme Berliiniin, mutta vasta nyt puolentoista vuoden jälkeen sain aikaiseksi kirjoitella pienistä eroavaisuuksista saksalaisten ja suomalaisten ruokakauppojen välillä. Tein pienen kuvauskierroksen lähi-Edekassani, joka on noin K-Supermarketin/ ison S-Marketin kokoinen myymälä. Tätä suuremman kokoluokan marketteja täällä ei sitten olekaan ja kaupat myyvät pääasiallisesti vain elintarvikkeita toisin kuin kotoiset Prismat ja Citymarketit, joiden valikoimaan kuuluu kaikenlaista kodinkoneista lähtien. Tässäkin kaupassa on tosin pieni kodintavaraosasto, jossa on lähinnä paistinpannuja ja muita keittiövälineitä. Lisäksi yksi hyllyväli on omistettu toimistotarvikkeille ja muulle yleishyödylliselle sälälle.


Kierros alkaa hyvin samaan tapaan kuin Suomessa, kärry mukaan ulkoa katoksesta ja kauppaan. Ensimmäisenä sisällä vastaan tulee hevi-osasto, joka tässä kaupassa on varsin kattava. Valikoima kyllä vaihtelee hieman enemmän sesongin mukaan kuin Suomessa, mutta tietyt perusvihannekset ja hedelmät ovat aina saatavilla. Mielestäni Suomessa lähestulkoon kaikkea on valikoimassa vuoden ympäri, sen sijaan täällä meni talvella muutama kuukausi kun esimerkiksi korianteria ei ollut yrttihyllyssä lainkaan. Joissain kaupoissa valikoima vaihtelee todella paljon, sen takia en viitsi käyttää Lidliä tai Aldia kun niistä ei etukäteen tiedä mitä on saatavilla. Toisaalta samaan hengenvetoon on todettava, että täältä löytyy vielä ihan perinteisiä vihanneskauppojakin, joissa hinnat saattavat olla jopa huokeampia kuin marketeissa ja tuotteet freesimpiä.


Lidleissä ja muutamissa muissa kaupoissa kasvikset ja hedelmät punnitaan kassalla, mutta Edekalla on käytössä tuttu systeemi eli vihannekset punnitaan itse. Monet hedelmät ja kasvikset myydään myös kappalehintaan, esimerkiksi kuvan kyssäkaalit ovat painosta riippumatta samanhintaisia. Jonkin verran enemmän tuotteita myydään myös muoviin tai pahviin pakattuina, mutta ero ei ole Suomeen verrattuna mitenkään järkyttävä. Luomutuotteita myydään täällä ehkä jonkin verran enemmän ja ainakin valikoima niiden osalta on suhteellisen laaja. Kaupoilla on myös omia luomutuotemerkkejä, esimerkiksi Edekan Bio-tuotteisiin kuuluu niin kasviksia, maitotuotteita kuin leipääkin.


Tämän Edekan erikoisuus on oma yrttikasvattamo, joka on mielestäni aika hauska idea.



Leipäosastolta löytyy tuttuja hapankorppuja ja ihan kelvollista ruisleipääkin. Finnisch Toasties on nimestään huolimatta kuitenkin valmistettu Ruotsissa ;D Sen sijaan Kauflandista saa jopa Suomessa valmistettua ruisleipää. Leivät eivät ole ihan yhtä rukiisia joihin Suomessa on tottunut, mutta menettelevät kun tuliaisina kuormatut Ruispalat ovat loppuneet pakkasesta. Leipäosastolla olen myös tehnyt sellaisen havainnon, että paikalliset suosivat paistopisteleipiä enemmän kuin pussiin pakattuja paahtoleipiä.


Säilykeosaston erikoisuus on nakit ja makkarat. Näitä ei juurikaan Suomessa näe, mutta ovat ilmeisen suosittuja, sillä säilykenakkeja löytyy pitkä rivi. Itse ostan nakit ja makkarat mielummin tuoreosastolta.



Toinen omituisuus on lämpimässä säilyvät sulatejuustot ja margariinit. En aikaisemmin tiennyt että tälläisiäkin on ja muistan suorastaan järkyttyneeni kun näin rivin margariinia lämpimässä hyllyssä. No varmaan näissä on säilöntäaineet kohdallaan, mutta ostan voit ja juustot mielummin kylmähyllystä.


Margariinista puheen ollen, tuote jota ei Suomesta taida saada juuri mistään on Schmalz eli tuttavallisemmin laardi. Schmalzia löytyy useita eri makuja, sitä voi käyttää paistamiseen ja jotkut vetelevät sitä ihan leivän päällä. Myös voi täällä on jokseenkin erilaista kuin Suomessa, sen lisäksi että se on vähäsuolaisempaa tai kokonaan suolatonta, voi on myös pehmeämpää. Suomessa voiköntti saa seistä tunnin pöydällä ennen kuin se pehmenee, saksalainen voi melkein sulaa käsiin kun sen ottaa pois jääkaapista.
  

Laktoosittomien tuotteiden osalta Suomi voittaa 6-0. Täällä on pieni perusvalikoima laktoosittomia maitotuotteita kun taas Suomessa lähes kaikki on nykyään vähälaktoosista tai laktoositonta. 

Toinen asia, joka pistää silmään on rasvattomien maitojen olematon edustus hyllyissä, kaikki maidot sisältävät vähintään 1,5% rasvaa. Kevytjuustojakaan ei juuri myydä, kevyinkin vaihtoehto sisältää 15% rasvaa  ja lisäksi se maistuu lähinnä kumilta. Rahkaa, raejuustoa ja tuorejuustoa on kuitenkin saatavilla alle prosentin rasvapitoisuudella.



Pakkauskoot aiheuttivat alkuun ihmetystä, kinkkusiivut myydään järjestäen 100-150 gramman pakkauksissa, samoin juustoviipaleet. Suomalaisista kilon juustokönteistä ei täällä ole tietoakaan tai perhekokoisista makkarapaketeista. Lihatiskiltä saa toisaalta ostettua  kerralla isomman satsin leivänpäällisiä ellei huvita ostaa neljää pakettia kerralla. Juustotiskiltä löytyy lähinnä erikoisjuustoja, mutta niiden osalta valikoima onkin suhteellisen kattava.



Vanukasosastolla myydään näitä  eri makuisia hyytelöitä, epäiltävästi ovat enimmäkseen lasten makuun. Myös erilaiset riisifrutit ovat täällä suosittuja ja niitä löytyy joka sorttia, myös tämän hyytelön kera.



Pakastepizzaosastolla löytyvät tutut ja turvalliset Ristorante-lätyt, joista myydään myös puolikkaan pizzan kokoisia versioita. Flammkuchenista on valikoimissa useita eri makuja ja joku omituinen makaroni-pizzakin löytyy altaasta. Valmisruokavalikoima on yleisesti ottaen kuitenkin huomattavasti suppeampi kuin suomalaisissa kaupoissa.






Eksoottisempia elintarvikkeita on tarjolla ihan kelpo valikoima aasialaista, meksikolaista, itä-eurooppalaista kuin turkkilaistakin sapuskaa. Berliinistä kuitenkin löytyy erilaisia erikoiskauppoja, joissa valikoimat tietyn alueen elintarvikkeissa ovat perusmarketteja laajemmat ja hinnat edullisempia. Esimerkiksi Alexanderplatzilta löytyy erinomainen aasialainen kauppa.




 Karkkiosastot koostuvat lähinnä suklaasta ja viinikumeista. Erilaisia Haribo-pusseja löytyy joka lähtöön. Salmiakkia myydään lähinnä apteekeissa, mutta jotain lakritseja valikoimissa on. Marsipaanimakeiset ovat täällä taas huomattavasti suositumpia kuin Suomessa.





Suklaata taas myydään enimmäkseen levyinä ja näissä monipakkauksissa, tosin kassoilta löytyy yksittäisiä patukoita. 



Sipsivalikoima on Saksassa huomattavasti rajoittuneempi kuin Suomessa ja ensisilmäyksellä tuntuu ettei hyllystä löydy muuta makua kuin paprikaa. Muutamia eksoottisempiakin makuja kuitenkin mahtuu joukkoon. Myöskään dippijauheita ei täällä tunneta, joten sukulaiset roudaavat dippijauheita tänne tuliaisina. :D






Vaikka hyllystä löytyy chilillä maustettuja sipsejä ne vastaavat tulisuudeltaan lähinnä paprikaa. Ylipäätään mikään täällä ei ole tulista vaikka purkin kyljessä muuta väitettäisiin. Juustonaksuja täällä ei myöskään tunneta, erehdyttävästi juustonaksun näköiset sipsit ovat itseasiassa maapähkinänaksuja. Ihan hauskan makuisia jos tykkää pähkinästä.


Hintataso kaupoissa on yleisesti edullisempi kuin Suomessa, erityisesti joidenkin tuotteiden kuten alkoholin kohdalla. Myös hiusvärit ovat yllättävän edullinen myyntiartikkeli, halvin pakkaus irtoaa alle 3 €:lla.


Alkoholi tosiaan on edullisempaa kuin Suomessa, koppa kaljaa lähtee alle 13€:lla. Hinnat kuitenkin hämäävät hiukan, sillä hinnassa ei ole mukana pullopantteja.





Oluthyllystä löytyy myös aivan käsittämättömiä (ja hirveän makuisia) juomasekoituksia. Saksalaiset osaavat tehdä hyvää olutta, mutta osaavat myös tarvittaessa pilata sen :'D


Sama juomasekoilu jatkuu myös limsahyllyssä, cokista ja appelsiinimehua...




Viiniosasto on tässä kaupassa varsin laaja. Suomessa Alkolla on toki hyvä valikoima, mutta tälläkin pärjää jos ei ole etsimässä mitään spesiaalia. Erikoistuneita olut- ja viinikauppoja löytyy kaupungista kuitenkin ihan hyvin. Alkoholiahan saa täällä myydä huomattavasti vapaammin kuin Suomessa, vodkapullon voi hakea vaikka lähimmältä kioskilta keskellä yötä jos tarve iskee. Välillä kaupoissa esittelijät jakavat asiakkaille myös maistiaisia vähän kuin laivan Tax-Freessä.


Pienpanimobuumi on tuonut kauppoihin myös jonkinlaisen valikoiman ns. käsityöläisoluita. Yleisesti ottaen Suomen marketeissa (ihan pienimpiä K-Marketteja lukuunottamatta) on kuitenkin laajemmat erikoisolutvalikoimat.


Jos juomaosastolta ei vielä tarttunut mukaan mitään niin kassajonossa on vielä aikaa korjata sekin virhe :D


Tupakkatuotteet saavat olla täällä ihan normaalisti esillä, ei tarvitse kysellä kassalta mitä numeroa pitäisi painaa ja ihmetellä kun aski jumittuu koneeseen. Pahimmille korsteeneille löytyy myös isompia pakkauksia. Ylipäätään sauhuttelu on täällä todella paljon yleisempää kuin Suomessa ja täällä on edelleen myös baareja joissa saa polttaa sisällä.


Kassapöydät ovat täällä lyhyempiä kuin Suomessa. Joissain kaupoissa pöytä on todella pieni, joten tavaroita joutuu pakkaamaan kassiin hirveällä kiireellä, täällä on sentään jonkinmoinen kaukalo. Olen jo oppinut pakkaamaan ostokset suhteellisen nopeasti tai jos tavaraa on paljon, lappaan ne vaan suosiolla takaisin kärryyn ja pakkailen omassa rauhassa pakkauspöydällä.

Toinen asia, joka ensi alkuun vaati tottumista, on kauppojen aukioloajat. Suomessa ehdin jo tottua kauppojen vapaisiin aukioloihin, joten tuli pienenä yllätyksenä että kaupat ovat kiinni sunnuntaisin ja pyhinä. Vuodessa on joitakin erikoispäiviä jolloin isommat kaupat saavat olla sunnuntaina auki, mutta muuten viikonloppuostokset on tehtävä lauantaina. Kaupat ovat onneksi muuten aika myöhään auki, joten mitään kiirettä kauppaan ei ole. Sunnuntaisin pienet kioskit ja huoltoasemat ovat kuitenkin auki mikäli jotain peruselintarvikkeita kaipaa. 

Tästä tuli vähän pitkä postaus, mutta kiva jos jaksoit lukea tänne asti. Ensi kerralla sitten lyhyesti ja ytimekkäästi jotain reseptiä :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti